Θάνος Μωραΐτης στο Political: Μέτωπο κατά της πιο επικίνδυνης κυβέρνησης της Mεταπολίτευσης

 

\"\"

Συνέντευξη στην εφημερίδα Political και τον δημοσιογράφο Γιάννη Παργινό, παραχώρησε το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023 ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Θάνος.

Πως κρίνετε την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για παραμονή του Κωνσταντίνου Φλώρου, στην αρχηγία του ΓΕΕΘΑ, μετά τα δημοσιεύματα που τον φέρουν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ, ως στόχος «519c»;

Η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει καταρχάς αν διαψεύδει ή όχι τις αποκαλύψεις για παρακολούθηση του κ. Φλώρου από την ΕΥΠ.  Ο κ. Φλώρος μέχρι στιγμής πάντως δεν διέψευσε την παρακολούθηση του, λέγοντας μάλιστα ότι οι αποκαλύψεις δε θα αλλοιώσουν τη σχέση εμπιστοσύνης του με την κυβέρνηση, δηλαδή με αυτούς που τον παρακολουθούσαν. Οπότε απαντώντας στο ερώτημα σας, θα έλεγα ότι μένει να μάθουμε αν η ανανέωση της θητείας του βασίζεται σε σχέσεις εμπιστοσύνης ή εκβιασμού. Είναι πραγματικά θλιβερό όλο αυτό που συμβαίνει με τις συνεχείς αποκαλύψεις του σκανδάλου των παρακολουθήσεων και το ακόμα μεγαλύτερο σκάνδαλο της επιχείρησης συγκάλυψης που βλέπουμε να ξετυλίγεται μπροστά μας τους τελευταίους μήνες. Δυστυχώς, η νοσηρότητα του παρακρατικού μηχανισμού Μητσοτάκη μόλυνε μέχρι και το κύρος της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Οι υποκλοπές, οι μεταρρυθμίσεις που επιχειρεί η κυβέρνηση στην υγεία και οι ανατιμήσεις στην αγορά, φέρουν την αντιπολίτευση στην ίδια πολιτική όχθη. Κρίνετε πως δημιουργούνται οι συνθήκες συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ΠΑΣΟΚ;

Ο κ. Μητσοτάκης ανήλθε στην εξουσία ως ο φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής που θα αποκαθιστούσε το κύρος των θεσμών, το οποίο σύμφωνα με το ψευδεπίγραφο αφήγημα του αντισύριζα μετώπου είχε πληγεί τα προηγούμενα χρόνια, και τελικά κατέληξε επικεφαλής ενός επιτελικού παρακράτους. Τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του είχε μάλιστα τη στήριξη ενός μέρους του χώρου του λεγόμενου φιλελεύθερου κέντρου, την οποία σταδιακά απώλεσε, μετά τις αποκαλύψεις της δράσης του επιτελικού παρακράτους και το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας που πλήττει την ελληνική κοινωνία. Ειδικά μετά τις συνεχόμενες συνταγματικές εκτροπές για τη συγκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, του οποίου θύμα υπήρξε και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΚινΑλ-ΠΑΣΟΚ, άρχισε να δημιουργείται μέσα στην κοινωνία ένα ισχυρό προοδευτικό και δημοκρατικό μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.Σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε τώρα θεωρώ ότι κάθε πολιτική δύναμη που συντάσσεται με τη Δημοκρατία, το Κοινωνικό Κράτος Δικαίου, τη Διαφάνεια, τη δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, τη βιώσιμη ανάπτυξη και το νέο  παραγωγικό μοντέλο που έχει ανάγκη ο τόπος, οφείλει να συμβάλει στην αναζήτηση προοδευτικής κυβερνητικής προοπτικής. Και αυτή η προσπάθεια πρέπει να ξεκινήσει από την επόμενη κιόλας μέρα της κάλπης των εκλογών της απλής αναλογικής.

 Έχουν λειανθεί, οι όποιες πολιτικές πίκρες και τραύματα, που δημιούργησε ανάμεσα στους δύο αυτούς πολιτικούς χώρους, η προηγούμενη κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ;

Κάθε περίοδος  θέτει τα δικά της διλήμματα και τα δικά της επίδικα επάνω στα οποία οι πολιτικές δυνάμεις καλούνται να λάβουν θέση. Σε αυτό το πλαίσιο πράγματι υπήρξαν αντιπαραθέσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις με το Κίνημα Αλλαγής, και υπάρχουν ακόμα, αλλά αυτό είναι θεμιτό και φυσιολογικό σε μια φιλελεύθερη κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Ωστόσο ο πολιτικός χρόνος μπορεί να γίνει πολύ πυκνός, καθώς υπό το βάρος κάποιων δραματικών εξελίξεων, δημιουργούνται μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα νέες συνθήκες που πυροδοτούν και επιταχύνουν τις πολιτικές εξελίξεις.

Σε μια τέτοια φάση θα έλεγα ότι βρισκόμαστε τους τελευταίους έξι μήνες, από τότε δηλαδή που άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της παρακρατικής δράσης της επιτελικής αυλής του κ. Μητσοτάκη και το πάρτι της αισχροκέρδειας στην ενέργεια, στα επιτόκια, στην υγεία, τα φάρμακα και τα είδη πρώτης ανάγκης. Συνεπώς θεωρώ ότι όλες οι δημοκρατικές, προοδευτικές δυνάμεις, πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να βάλουμε στην άκρη τις όποιες διαφορές μας, και να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός δημοκρατικού μετώπου κατά της χειρότερης και πιο επικίνδυνης κυβέρνησης της μεταπολίτευσης.

 

Με την απλή αναλογική, ίσως δεν φτάνουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ για το σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης. Ίσως να μην φτάνει ούτε και με το ΜΕΡΑ25. Τι εκτιμάτε, ότι μπορεί να γίνει σε μια τέτοια περίπτωση;

Για εμάς είναι αυτονόητο ότι κάθε κόμμα του προοδευτικού χώρου, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά που προανέφερα, θα πρέπει μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής, να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου ώστε να προκύψουν οι απαραίτητες προγραμματικές συγκλίσεις για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης. Αν αυτό, με βάση και τα ποσοστά που θα έχει λάβει κάθε κόμμα,  δεν προκύψει κατά τον κύκλο των διερευνητικών εντολών, είναι αυτονόητο ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές οι οποίες ως γνωστόν θα διεξαχθούν με πλειοψηφικό σύστημα.

Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πιστεύουμε ακράδαντα ότι η κοινωνία θα μας δώσει το προβάδισμα έστω και μια ψήφο, ώστε να είμαστε ο βασικός κορμός της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης που έχει ανάγκη ο τόπος.

 

Scroll to Top