Ως «ένα ακόμη παράδειγμα αναντιστοιχίας λόγων και πράξεων, καθώς και διάψευσης προσδοκιών» χαρακτήρισε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, κατά την ομιλία του στη Βουλή για την εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για μη- αξιοποίηση της «τεράστιας ευκαιρίας» που προσέφερε το θετικό αναπτυξιακό περιβάλλον που είχε δημιουργηθεί στη χώρα, για στήριξη ενός «περιορισμένου αριθμού κλάδων με μικρή αναπτυξιακή δυναμική και προστιθέμενη αξία» και για νομοθέτηση με όρους «αδιαφάνειας, σπατάλης κι αυθαιρεσίας».
Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η κυβέρνηση «παραμένει πιστή στη συνταγή ενός Βαλκανικού νεοφιλελευθερισμού, που εξυπηρετεί πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα και που απέτυχε στο παρελθόν», ενώ την έψεξε για «απουσία κατεύθυνσης προς την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας, της ρομποτικής, της ηλεκτρομηχανικής και της τεχνητής νοημοσύνης».
«Κυρίως», τόνισε ότι στο πολυνομοσχέδιο, «απουσιάζει παντελώς το ενδιαφέρον για τη ραχοκοκαλιά της πραγματικής οικονομίας -δηλαδή τις μεσαίες, μικρές και ιδίως τις πολύ μικρές επιχειρήσεις», οι οποίες «παρέχουν 6 από τις 10 θέσεις εργασίας» και «αποτελούν το 97,2% της ελληνικής επιχειρηματικότητας».
Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις του συγκεκριμένου πολυνομοσχεδίου για τα εργασιακά, δήλωσε πως «καθ’ υπόδειξη του ΣΕΒ» η κυβέρνηση «πλήττει δομικά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις». Επιπρόσθετα, επεσήμανε τον κίνδυνο που ενέχει η κατάργηση ευνοϊκότερης ρύθμισης για πρόκληση «αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων και απορρύθμιση της αγοράς», καθώς «οι κλαδικές συμβάσεις δε διασφαλίζουν μόνο τους εργαζομένους, αλλά και τους μικρούς εργοδότες».
Εν συνεχεία, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για «επιστροφή σε επιλογές της μεταπολεμικής περιόδου, που οδήγησαν σε υποβάθμιση κι ερήμωση της περιφέρειας» κι «επαναφορά ενός Αθηνοκεντρικού μοντέλου ανάπτυξης», με τη δρομολόγηση της εγκατάστασης «αποκλεισμένων από την Αττική βιομηχανιών, μέσω του επανακαθορισμού των επιπέδων όχλησης». Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Νέα Δημοκρατία «δεν πιστεύει ούτε στην περιφερειακή ανάπτυξη ούτε στις δυνατότητες της περιφέρειας» και μ’ αυτή τη νομοθέτηση «ανατρέπει τη μόνη βασική πολιτική ανάπτυξης που έφερε απτά και θετικά αποτελέσματα από τη Μεταπολίτευση και μετά».
Κλείνοντας, ο κ. Μωραΐτης δήλωσε πως «στο παρόν πολυνομοσχέδιο αποκαλύπτεται η πραγματική σας αντίληψη για την ανάπτυξη», η οποία είναι «μία ανάπτυξη πλασματική και παλαιάς κοπής, που εξυπηρετεί πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα» και «με την οποία δεν ταυτίζονται ούτε οι υγιείς παραγωγικές δυνάμεις ούτε η πλειοψηφία της αγοράς».
Απευθυνόμενος στη συμπολίτευση, ανέφερε ότι «είναι με τους λίγους, τους κρατικοδίαιτους ψευτοεπενδυτές» κι ότι «υπηρετεί πιστά, όπως και στο παρελθόν, μια οικονομία αεριτζήδων και μεταπρατών».
Τέλος, τόνισε: «Είμαστε (ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) και θ’ αγωνιζόμαστε, με τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις αυτού του τόπου, το μικρομεσαίο και μικρό επιχειρηματία, τον εργαζόμενο, τον αγρότη, σεβόμενοι τις αρχές και τις αξίες μιας δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης», καταδεικνύοντας αυτήν ως τη θεμελιώδη διαφορά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. από τη Νέα Δημοκρατία.
Δείτε ολόκληρη την ομιλία του κ. Μωραΐτη εδώ:
Αναλυτικά το κείμενο της Ομιλίας του:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Σήμερα αισθάνομαι ότι είμαστε μάρτυρες ενός ακόμη παραδείγματος αναντιστοιχίας λόγων και πράξεων καθώς και διάψευσης προσδοκιών.
Προεκλογικά, διαλαλούσατε ότι η αγορά σάς περίμενε ως Μεσσία και πως ο ερχομός σας θα έφερνε την ανάπτυξη στη χώρα -σε αντίθεση με τον δήθεν «αντιαναπτυξιακό» ΣΥΡΙΖΑ.
Και βασιστήκατε πολύ σε αυτό το αφήγημα. Παρουσιάζατε εαυτούς ως τους γκουρού της οικονομίας και της ανάπτυξης,
και από την άλλη πλευρά, προσπαθούσατε να οικοδομήσετε μια εικόνα -για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ- ανικανότητας και ανεπάρκειας.
Η πραγματικότητα όμως είναι σκληρή για εσάς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία και οι οικονομικοί δείκτες που ανέφεραν οι συνάδελφοί μου και που γνωρίζατε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια.
Αυτά, σε συνδυασμό με την εκτίναξη των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων -σημειώνοντας ρεκόρ δεκαετίας- και τη μείωση της ανεργίας, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια τεράστια ευκαιρία για εσάς.
Κι αντί να εκμεταλλευτείτε το αναπτυξιακό περιβάλλον που δημιουργήθηκε,
-αντί να φέρετε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό που προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και που αναδεικνύει τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας,
Παρουσιάζετε ως \”αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο\” ένα συνονθύλευμα ετερόκλητων ρυθμίσεων. Ένα νομοσχέδιο αδιαφάνειας, σπατάλης κι αυθαιρεσίας.
Στηρίζετε έναν περιορισμένο αριθμό κλάδων με μικρή αναπτυξιακή δυναμική και προστιθέμενη αξία.
Παραμένετε πιστοί στη συνταγή ενός Βαλκανικού νεοφιλελευθερισμού, που εξυπηρετεί πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα κι απέτυχε και στο δικό σας παρελθόν.
Ανάπτυξη που δεν αξιοποιεί τις δυνατότητες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και δεν είναι βιώσιμη, είναι αδύνατο να οδηγήσει σε μακροχρόνια θετικά αποτελέσματα, άρα και να ενδυναμώσει πραγματικά τη χώρα: Βλέπουμε μία απουσία κατεύθυνσης για ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας, της ρομποτικής, της ηλεκτρομηχανικής και της τεχνητής νοημοσύνης.
Στο παρόν πολυνομοσχέδιο κυριαρχεί ΚΥΡΙΩΣ η παντελής αδιαφορία για τη ραχοκοκαλιά της πραγματικής οικονομίας -δηλαδή τις μεσαίες, μικρές και ιδίως τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Αυτός ο κόσμος, που κράτησε την οικονομία μας ζωντανή, που πάλεψε και βγήκε νικητής από τη λαίλαπα της κρίσης, που παρέχει τις 6 από τις 10 θέσεις εργασίας, δεν αντικατοπτρίζεται πουθενά, σε καμία ρύθμιση και καμία διάταξη.
Και για να καταλάβουμε για τί μεγέθη μιλάμε, το 97,2% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μικρές επιχειρήσεις.
Αναρωτιέμαι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας: τί είδους αναπτυξιακό μοντέλο είναι αυτό, στο οποίο δεν εντάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία των υγιών παραγωγικών δυνάμεων αυτής της χώρας;
Λειτουργώντας απροκάλυπτα και για μία ακόμη φορά καθ’ υπόδειξη του ΣΕΒ, νομοθετείτε πληθώρα διατάξεων που πλήττουν δομικά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
-Ακυρώνετε τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία.
-Καταργείτε την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και την αρχή της επεκτασιμότητας.
Οι κλαδικές συμβάσεις δε διασφαλίζουν μόνο τους εργαζομένους, αλλά και τους μικρούς εργοδότες.
Άρα, εξ αιτίας αυτής της κατάργησης, θα πυροδοτηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων και θα απορρυθμιστεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς.
-Μετατρέπετε τους ΟΤΑ σε πελάτες ιδιωτικών εταιριών.
–Εξισώνετε τα επαγγελματικά προσόντα των κολλεγίων με τα πτυχία των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Δε διστάζετε να ξανα-οδηγήσετε σε ομηρία χιλιάδες νέες και νέους, στο βωμό της εξυπηρέτησης των οικονομικών συμφερόντων των επιχειρηματιών της εκπαίδευσης.
-Ξεπερνάτε, με πληθώρα ρυθμίσεων για περιβαλλοντικά ζητήματα, τα όρια της συνταγματικής νομιμότητας. Δεν υπηρετείτε τη βιώσιμη ανάπτυξη, γιατί δεν την πιστεύετε.
–Καθ’ υπόδειξη του ΣΕΒ και των θεσμών, εδώ και πολλά χρόνια, δρομολογείτε την εγκατάσταση αποκλεισμένων από την Αττική βιομηχανιών, μέσω του επανακαθορισμού των επιπέδων όχλησης.
Επιστρέφετε σε επιλογές της μεταπολεμικής περιόδου που οδήγησαν σε υποβάθμιση κι ερήμωση της περιφέρειας κι ανατρέπετε τη μόνη βασική πολιτική που έφερε απτά και θετικά αποτελέσματα από τη Μεταπολίτευση και μετά.
Δεν πιστεύετε στην περιφερειακή ανάπτυξη. Δεν πιστεύετε στις δυνατότητες της περιφέρειας. Επαναφέρετε ένα Αθηνοκεντρικό μοντέλο ανάπτυξης που απέτυχε.
Με το παρόν πολυνομοσχέδιο αποκαλύπτεται η πραγματική σας αντίληψη για την ανάπτυξη:
Μία ανάπτυξη με την οποία δεν ταυτίζονται ούτε οι υγιείς παραγωγικές δυνάμεις ούτε η πλειοψηφία της αγοράς, μία ανάπτυξη πλασματική και παλαιάς κοπής, που εξυπηρετεί πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα.
Είστε με τους λίγους, εκλεκτούς φίλους σας, τους κρατικοδίαιτους ψευτοεπενδυτές. Υπηρετείτε πιστά, όπως και στο παρελθόν, μια οικονομία αεριτζήδων και μεταπρατών.
Είμαστε και θ’ αγωνιζόμαστε, με τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις αυτού του τόπου, το μικρομεσαίο και μικρό επιχειρηματία, τον εργαζόμενο, τον αγρότη, σεβόμενοι τις αρχές και τις αξίες μιας δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης.
Αυτή είναι η θεμελιώδης διαφορά μας.
Σας ευχαριστώ πολύ